Az a démoni vagy angyali (?) vörös…

Szerző: | 2015.07.27.

Néhány érdekesség a vörös hajról:

* Természetes vörös haja mindössze az emberiség 2%-nak van. Nagy-Britannia északi részén a lakosság 30 %-a vörös hajú és fehér bőrű, de sötétvörös haj előfordul Indiában, Pakisztánban, Észak-Amerikában, sőt még Japánban is. * Tudósok szerint a vörös haj az evolúciós válasz a sötét, hideg éghajlatra, mert a kevés napsütés miatt a lehető legtöbb D-vitamint kell megszereznie a szervezetnek. A globális felmelegedés, a napsütötte órák számának emelkedése miatt idővel eltűnhet a természetesen vörös hajszín. * A vörös hajúaknak van tömegében a legkevesebb haja, viszont a legvastagabb hajszála. Viselője lelkének állapotát erősen tükrözi a haja, menstruáció, betegség, erős bánat esetén fakó, örömteli események hatására csillogó.

A vörös haj festéséről és ápolásáról

Ma a hajfestés az egyik legfontosabb szolgáltatás a fodrászatokban. Minden nő más és más, s minden nő egyedi akar lenni: olyan hajszínt szeretne, ami a legjobban kifejezi egyéniségét. A fodrásznak nem egyszerű a dolga, hiszen a vendégek különlegesebbnél különlegesebb színekre vágynak, melyeket sokszor nehéz elkészíteni.
A vörös érzéki, extravagáns, szexi és vad. Az erős kontraszt miatt mindenképp feltűnést keltő. Magamutogató, aki viseli meg akarja mutatni magát, nem rejtőzködik, szeret fürdőzni a férfi szemekben. Visszahúzódó, zárkózott, félénk vendégnek ne ajánljuk! Nagyon fontos a megfelelő árnyalat kiválasztása. Hiába a szép szín, a tökéletes festés, ha nem illik az arc színeihez és formájához.
A hideg színtípusúak (nyár, tél) válasszák a hidegebb lilás és pirosas, a meleg színtípusúak (tavasz, ősz) a meleg narancs, réz árnyalatokat. A vörös hajszín csodálatosan kiemeli a szürke, kék és főleg a zöld szemeket! Szinte „ kivilágítanak” az arcból. Első festésnél forduljunk szakemberhez. A festés sokkal bonyolultabb dolog, mint ahogy vendégeink hiszik, így a bolti festéken található szín sokszor köszönő viszonyban sincs az eredménnyel, ráadásul rendszerint eltávolíthatatlan. A vörös pigment nagyon fényérzékeny, rendkívül gyorsan fakul. Mielőtt vendégeink a fodrász-ipart hibáztatnák, ez a természetes vörösre is igaz!

A világos bőrű, gyakran elpiruló vendégnek ne ajánljunk meleg vörös színeket (réz, aranyréz, tizián, narancs, mahagóni), mert ezek csak még jobban kiemelik ezt a jelenséget. Ha vendégünk öltözködésében és a sminkjében is inkább a hideg színek dominálnak, akkor óvatosan irányítsuk a másik tónus felé (violett, lila, meggy) a figyelmét. A hideg vörös színek sötétebbnek hatnak, míg a meleg árnyalatok világosabbnak. Ha ajánlatunk nem nyeri el a tetszést, akkor el kell mondani, hogy a meleg tónusból gyorsan lehet hidegre váltani, de fordítva nehezebb. A mérlegelésnek ez is tárgya kell, hogy legyen. A meleg árnyalatú színek általában érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mint más árnyalatok, így különleges bánásmódot igényelnek. Ennek az is oka, hogy míg a természetes vörös pigment kicsi, addig a mesterséges vörös pigment a legnagyobb, tehát könnyen „kiesik” a hajból.

Hosszú pályafutásom alatt észrevettem egy érdekes dolgot, bármilyen árnyalatot festettünk is, mahagónit, rezet, burgundit, vagy pirosat, két hónap után mindegyik fakó róka színűre kopott.
Ebből következik, hogy az összes festett hajszín közül a legtöbb ápolást a vörös igényli. Óvnunk kell az erős naptól, klórtól, sótól és homoktól, de még a kemény víz is fakítja. Fontos a nagyon jó minőségű sampon és pakolás (nem sima balzsam!), lehetőleg azt a márkát használjuk, amilyen a festék, mert ezek tökéletesen illenek egymáshoz és a kezelés végére beállítják a haj és fejbőr szempontjából tökéletes pH értéket. Mivel a vörös hölgyek nagy százaléka még göndör hajú is – ez kettős hátrány festésnél – gyakran vasalják simára a hajukat. Létfontosságú a hővédő spray használata.

Utoljára hagytam a megoldást!

Mert van megoldás és lehet csillogó vörös hajunk, egységes színünk minden nap. A legtöbb cég kifejlesztett színes pigmenteket tartalmazó, a hajfesték árnyalatával megegyező balzsamokat, mellyel a két festés között frissíthetjük fel a lekopott hajszínt. Száraz hajon pedig hajápoló olajokkal védhetjük a hajvéget. A vörös haj erősen kontrasztos. Vigyázzunk, ha csúnya, törött a hajvég, foltos a szín, nagy a lenövés, az nem éppen a dívás hatást erősíti!

Azt mondják, életében egyszer minden nő kipróbálja a vörös hajszínt! Rajta! Nincs mitől félni! Segítünk!
Molnár Joli

bemutatófodrász, Hair-Line Kft.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security