Színkorrekció

Szerző: | 2015.05.28.

Mikor van szükség egy szín korrekciójára?

Természetesen akkor, amikor hajfestésnél valami nem teljesen szándékaink szerint alakult, vagy vendégünk hosszú és kitartó hajfestéktesztek után érkezett hozzánk és hajszíne vetekszik a legdíszesebb zebrapinty színeivel. Ha ezek után egy sötétebb árnyalatot szeretne, akkor semmi vész, de ha világosabbat, akkor be kell vetni az extra trükköket.

Az első szabály: festett hajat festékkel világosítani nem lehet!

Második szabály: a lehető legtöbbet megtudni a haj előéletéről, mikor volt festve, mivel, milyen színre, hányszor? Volt-e szőkítve, dauerolva, melírozva? Otthon készült a nagy mű, vagy fodrász csinálta?

A harmadik szabály: a hajfestés egy, maximum másfél hónapra szól. Ez idő alatt a tőnél új haj nő és ezt nem tudjuk késleltetni még a vendég kedvéért sem, a vége pedig enyhén kifakul, elveszíti az intenzitását és fényét. Ez természetes dolog.

Beszéljük meg a vendéggel, mi az elvárás, mégpedig pontosan, színmeghatározó kártyával. Az aranyszínű szőke mást jelent nekünk és mást a vendégnek. Dolgozzuk ki a vegyi folyamatok menetét és utaljunk rá, hogy első alkalommal nem valószínű a tökéletes eredmény, nehogy 4 órai koncentrált munka után csalódás érje a vendéget.

Mit tegyünk a sokszínű szőke hajjal?

Először válasszuk ki a kívánt árnyalatot. Nézzük meg, hogy jelenleg hány árnyalat található a hajon. A szőke festés jellegzetes hibája, hogy a töve világosszőke, alatta egy sötétebb vízszintes csík, ami vagy nem megfelelően kiválasztott krémhidrogén koncentrációt jelez, vagy rövidebb hatóidőt, a hajvégről pedig alaposan lekopott a szín, vagy teljesen kifakította a napsütés.

Ha megfelel a hajon lévő legsötétebb szőke szín, akkor kiválasztjuk a színskáláról, meghatározzuk a krémhidrogén koncentrációját és felkenjük a tőre. A megfelelő hatóidő után foglalkozunk a kopott hajvégekkel.

Ha csak a szín kopott le, de a haj nagyon egészséges, akkor felvisszük a tőre felkent árnyalatot a hajszál részre, nagyon gyenge krémhidrogénnel (pl.: 3%).

Ha a haj megviselt, fénytelen és száraz, akkor vigyázni kell, mert ez a száraz haj könnyen beszívja a festéket és rózsaszínes, lilás, kékes árnyalatot mutathat. Ezt utána nagyon nehéz eltávolítani. Ilyenkor a hajszálra 1:2 arányban keverjük a festéket, vagyis több krémhidrogénnel elegyítjük, ezáltal lassíthatjuk a pigment előhívást, vagyis lassul az oxidáció, így jobban eltalálhatjuk a lemosás pillanatát.

Ha a haj nagyon roncsolt, szőkítővel kezelt, akkor célszerű festék helyett kímélőbb színezőt használni, egyrészt, mert gyengédebb a hajhoz, másrészt mert a színező nemcsak a hajban, hanem a hajszálon is tapad, így nagyobb biztonsággal jön létre a kívánt árnyalat.

Molnár Joli hajfestése Pigments-cel

Ha a kívánt szín világosabb, mint a hajon található legsötétebb szín, akkor babramunka következik, le kell szőkítenünk a sötét csíkot, vagy foltokat. Ez akkor a leggyorsabb, ha ketten végezzük – az időnek komoly szerepe van szőkítés esetén. Bevattázhatjuk a lenövést, vagy fóliázhatunk, ez a vendég pénztárcájától is nagyban függ, de fontos, hogy csak a sötétszőke részre kerüljön anyag. Ha elértük a kívánt világosítást, koktélozzuk át a haj többi részét is, hogy eltávolítsuk a piszkos, beégett pigmenteket. Samponos mosás, majd szárítás után kezdődhet a festés, illetve itt inkább színezésről beszélünk, hiszen tökéletes világos alapunk van, amire tőtől a végéig felkenhetünk például egy gyönyörű árnyalatú színezőt.

Ha a kívánt szín vörös…

A vörös hajszín kopik a leggyorsabban, nagy ellensége a napsütés. Nyáron sokszor két hajmosás között is szükséges színező sampon vagy balzsam használata, hogy megőrizzük a vörös izzást. Csak azok válasszák a vörös hajszínt, akik rendszeresen tudják ápolni a hajukat.
Bármilyen csodálatos árnyalatúak a boltban kapható vörös festékek, kérjük szakember tanácsát, mert a vörös árnyalat kiválasztásánál a legfontosabb, hogy milyen bőr és szemszínhez választjuk.

Elrettentő példa, az idősebb hölgyek körében nagyon népszerű, otthon készített lila árnyalatú sötét vörös, ami fehér bőrrel érintkezve súlyos éveket ad hozzá viselője valós korához.

A hajszín akkor szép, ha illik az archoz, a bőrszínhez, egyenletes, ragyogó és fényes. Ha minden hónapban új árnyalatot próbálunk ki, pigment felhalmozódás léphet fel, akkor bármit is kenünk rá, az egymásra épülő pigmentek egyre fakóbb és egyre szürkésebb árnyalatot vesznek fel.

Ilyenkor a beégett pigmenteket koktéllal el kell távolítani, a hajat ki kell tisztítani, és utána újraszínezni. A színező samponok és balzsamok jó szolgálatot tesznek nyáron.

Molnár Joli vörös hajfestése
Molnár Joli barna hajfestése

Ha csodálatos barnára vágyunk…

A barna hajszín festése viszonylag egyszerű, ha sötétíteni szeretnénk. Felkenjük a kiválasztott színt és kész. Ám ha világosabb árnyalatot szeretnénk elérni, koktélozni, vagy szőkíteni kell.

Festett hajon festékkel nem tudunk világosabb alapot elérni! A hajfestést precízen kell felkenni, alapvetően a haj tövére és csak a hatóidő letelte után kenjük a hajszálra.

Otthoni festésnél ezt elég nehéz betartani, így a hajszálban felhalmozódik a barna pigment és festésről festésre sötétebb lesz a haj vége. Ezt a beégett pigment mennyiséget nagyon nehéz eltávolítani (fodrászüzletekben használt festékeknél ez
nem fordul elő).

Akár 6-9%-os krémhidrogénre is szükség lehet a szőkítőporhoz, hogy letisztítsuk, kivilágosítsuk a hajvéget.

Utána ismét jöhet egy jó minőségű, hajkímélő, professzionális színező, amely létrehozza a kívánt színt és nem károsítja a hajat. Ebben az esetben is inkább a színezőt ajánlom a festék helyett.

Nagy általánosságban írtam a hajszín korrigálásának lehetőségeiről, mert minden egyes eset más és más, sok lehetőségünk van az egyenletes szép hajszín elérésére. Ez is egy szakma, szakember kell hozzá! Aki feltétlenül ragaszkodik az otthoni festéshez, kérje ki fodrász tanácsát, úgy sokkal biztosabb lesz az eredmény!
Molnár Joli

bemutatófodrász, Hair-Line Kft.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security