Ikonikus kozmetikus – Ilcsi néni

Szerző: | 2013.01.10.

Az interjú a 2012/III. számú IKON magazinban jelent meg.

Ilcsi néni a kozmetikusok és elégedett vendégek körében IKON-nak számít. A füvek, fák, virágok, gyümölcsök és zöldségek jó ismerője, a krémek keverője, a bőr féltve őrzője. Szakmai elhivatottságáról, a krémek kikeverésének kezdetéről, elveiről és a gyógynövények szeretetéről mesélt.

– Miért a kozmetikus szakmát választotta hivatásának?

– A szüleim nagyon szegény emberek voltak, ennek ellenére anyám egy borzasztó törekvő asszony volt. Elintézte, hogy a házban lakó lánytól – vacsoráért cserébe – németül tanulhassak, így már el tudtam olvasni a német nyelvű divatlapokat. Miután rövidlátó voltam világ életemben, ezt a szakmát úgy éreztem, nekem találták ki. Előbb a sminkelés érdekelt, aztán az igazi szerelem a kozmetika lett. Rögtön sikeres lettem benne, mert a kezem biztos volt, lelkesedésem óriási. Mikor egy-egy krém nem vált be a bőrön, rögtön elkezdtem keresni az okát, a „miért”-ek válaszát. Ez volt az első lépés, ami végeredményben egy világhírű kozmetikai termékcsalád lett.

– A természet gyógyírjainak megismerése, felfedezése akkor innen ered?

– Abszolút. Soha nem szerettem azt, mikor nem tudom a pontos választ, nem ismerem a megoldást. Mivel gyerekként szinte semmim nem volt, csak a természet, korán megtanultam, hogy a növények, füvek a barátaim. Bármi baj volt, mindig segítettek nekem. Így később elkezdtem a füvekből különböző krémeket, masszírozókat, pakolásokat és egyéb dolgokat készíteni. Azt tapasztaltam, hogy ezek tényleg működnek. Az erős paprika is ilyen volt: sokan jöttek hozzám nagyon pattanásos, zsíros bőrrel. Nem tudtam, mit kezdjek velük. Egy tanárom mondta, hogy keverjek ki egy jó erős paprikás pakolást, és úgy üljenek be a gőzbe, meglátom, csodát fog tenni. Így is lett, az akkor kikevert pakolás az Esemény előtti pakolás nevet kapta.

– Szalonban dolgozott, gyógynövényeket kevert, külföldre járt, miközben a kozmetikusok körében egyre ismertebb lett.

– Mivel beszéltem idegen nyelvet, általában engem küldtek külföldre, amit nagyon szerettem. A szakmai utak során rengeteget tanultam és sok újdonságra volt lehetőségem. Például én csináltam meg Párizsban első magyar kozmetikusként egy tanfolyamot, melynek keretében elektromos áramot használtunk. Magyarországon aztán nekem volt először ilyen gépem, ami megkönnyítette a munkát, és ismét sok kérdésre hívta fel a figyelmem.

– Mikor kezdett saját előállítású gyógynövényekkel dolgozni?

– Már rögtön az elején, hiszen nem volt más. A fodrászoktól kaptunk szeszt a fertőtlenítéshez, hidrogént és sampont. Ebből kellett csodaszert kreálni. Ezért, hogy legyen pénzem, kimentem a rétre, leszedtem a füveket és a virágokat, és azokból kezdtem el krémeket készíteni. Sokan nem is tudják, hogy a füvek mi mindenre képesek. Kapszulázva van bennük minden, nem hiába van több ezer éves történelmük. Borzasztó izgalmas az, hogy a különböző országokban mást és mást tudnak egy fűről. Mindenki hozzátesz egy kicsit. Amint lehetőségem volt, megvásároltam minden könyvet ezzel kapcsolatban, és ezek tanulmányozásával tudásomat egyre magasabb szintre fejlesztettem. A bizonyosságom a természettel kapcsolatban még inkább megerősödött.

– Mi volt az a pont, mikor a krémfőzés vállalkozás lett?

– Régen a szövetkezetben dolgoztam, és volt egy olyan rendelet, hogy magánszemélyek nem kaphatnak kémiai anyagokat. Attól féltek, hogy bombát készítünk belőle. Ezért én kezdtem el laborálni a munkatársaknak. Egy idő után már otthon dolgoztam, amikor is megjött a rendelet, és magánszemélyként hivatalosan is tudtam működni. A pincében volt a labor, de mivel egy bizonyos belmagasságnak lennie kellett az engedélyhez, ezért mélyítettük a pincét. Aztán itt már fontos volt úgy megfigyelnem a dolgokat, hogy azt meg tudjam utána tanítani a kozmetikusoknak. Nem volt elég ösztönösen csinálni, ahogy régen, hanem tudatos magyarázat kellett. Felelősségem volt azon, hogy a tudásomat valóban át tudjam adni a tanulóimnak. Így indultunk.

– Az Ilcsi kozmetikumok csak természetes anyagokat tartalmaznak, és fontos, hogy állatokon nem kísérleteznek. Hogyan történik ez?

– Mindig szerettem és óvtam az állatokat, ezért szóba sem jöhetett, hogy rajtuk kísérletezzünk. Maradtak hát az emberek. (Nevet.) Nagyon sokan jelentkeznek önként, és már messziről látom, hogy kinek mit lehet adni kipróbálásra. Az pedig egy irányelv, hogy az oktatókozmetikusaim először magukon próbálják ki a terméket, aztán a tanítványokon, és csak utána a vendégen.

– Göncz Árpádtól kapott egy állami kitüntetést. Ezt miért kapta?

– A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntettek ki a gyógynövények kozmetikai alkalmazásának elterjesztése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenységemért, valamint eredményes és sokaknak örömet szerző magánvállalkozói munkámért.

– Milyen érzés volt átvenni ezt a kitüntetést?

– Ez egy nagyon érdekes dolog volt. Felhívtak a miniszterelnöki hivatalból, hogy adjam meg az adataimat, mert kapok egy kitüntetést. Én meg azt hittem, hogy valaki szórakozik velem. Aztán kiderült, hogy igaz. Nagyon furcsa érzés volt átvenni a díjat, pedig előtte már sokszor kaptam különböző kitüntetéseket. Nagy megtiszteltetés volt.

– Milyen érzés volt átvenni ezt a kitüntetést?

– Ez egy nagyon érdekes dolog volt. Felhívtak a miniszterelnöki hivatalból, hogy adjam meg az adataimat, mert kapok egy kitüntetést. Én meg azt hittem, hogy valaki szórakozik velem. Aztán kiderült, hogy igaz. Nagyon furcsa érzés volt átvenni a díjat, pedig előtte már sokszor kaptam különböző kitüntetéseket. Nagy megtiszteltetés volt.

– Mi a sikerének a titka?

– Hiszem és vallom, hogy mindig mindent meg kell oldani. A problémákat soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Soha nem hazudtam, mindig azt mondtam, ami számomra igaz volt. “Imádd uradat, Istenedet és szeresd felebarátodat.” Ez a mottóm. Soha nem akartam rosszat, még az ellenségemnek sem. Mindig azt szerettem volna tudatni a rosszakaróimmal, hogy tudják, ezzel saját maguknak ártanak leginkább. Nem éri meg rossznak lenni. Egész életemben az tartott célon, hogy az embernek a legfontosabb szerve a bőre. Az ember élhet fél lábbal, fél kézzel, fél vesével, fél tüdővel, de fél bőrrel nem lehet. Abba belehal az ember. Ezért nagyon kell rá vigyázni. Mivel mindig szerettem segíteni másoknak, a küldetésem az lett, hogy ne csak az én bőrömre, hanem másokéra is vigyázzak.

Ilcsi néni életének 87. évében, 2013. január 10-én elhunyt, nyugodjék békében.
A továbbiakban ilcsi néni életrajzi összefoglalóját olvashatjátok.

Az írást és a képeket teljes egészében a http://ilcsi.com/ oldalról vettük át. Ilcsi néni tapasztalatai, tudása és folyamatos kísérletezései révén alkotta meg kozmetikumait, az Ilcsi Szépítőfüveket. E natúrkozmetikumok a hazai kozmetikusok mellett a világ szépítőit is meggyőzte, így immár minden földrészen találunk olyan kozmetikát, ahol Ilcsi néni kozmetikumaival szépítenek.

* 1926

Április 17-én született Nagykökényesen, Nógrád megyében

* 1932-44

Hatéves korában felköltöznek Budapestre, ahol az iskoláit végzi, de a nyarakat mindig nagyszüleinél tölti.
– Angolkisasszonyoknál ”Isteni Szeretet Leányai” iskola, Budapest
– Szilágyi Erzsébet Leánygimnázium, Budapest, érettségi vizsga

* 1946-56

Férjével Hajdúszoboszlóra költözik, és itt fejezi be Debrecenben a kozmetikus iskolát és 1956-ban sikeres szakmunkásvizsgát tesz.

* 1956-90

1956-ban újra a fővárosba költözik, ahol a Vénusz Fodrász Szövetkezetben, Budapest, Károly krt. (akkori Tanács körút) kezd el dolgozni, majd 20 év után, 1976-ban a Divat Fodrász Szövetkezetben, Budapest, Nagymező utcai üzletében.

kozmetikus tanulmányok, képzések

* 1956 – Kozmetikus szakmunkás vizsga
* 1964 – Elektrokozmetikai vizsga, Párizs
* 1965 – Elektrokozmetikai, Nemektron cég szervezésében, Karlsruhe
* 1972 – Erlacher Medizintechnik Soft lézer , München
* 1978 – Mestervizsga, Budapest

Nyelvismeret

Német és angol

Tudományos Munkák
* 1975

Tagja és szakmafejlesztője a Szövetkezeti és a Magyar Fodrász – Kozmetikus Szövetségnek

* 1979

Salzburgban előadást tart a Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület megbízásából, az előadás címe: Die Biophisik der Haut und die Kosmetik címmel.

* 1992

Meghívott előadó a CIDESCO 46. Világkongresszuson, Nicosia, Ciprus (23 alkalommal vett részt a CIDESCO Világkongresszusán).

* 1993

Meghívott előadó a CIDESCO 47. Világkongresszuson, Rio de Janeiro, Brazília.

* 2001

Könyve jelenik meg, Ilcsi néni képes füveskönyve címmel.

KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK
* 1958-1984

A Szövetkezet és a Könnyűipar Kiváló Dolgozója kitüntetés több ízben.

* 1999. augusztus 20.

Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést adományozza, „A gyógynövények kozmetikai alkalmazásának elterjesztése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért, eredményes, és sokaknak örömet szerző magánvállalkozói munkájáért”.

* 2005. május 14.

A Természetgyógyászatért Díjat adományozzák, a Gyógyászatért és Egészség Megőrzéséért végzett több évtizedes kimagasló munkájáért

* 2006. február 5.

MOSZI Országos és Budapesti Kozmetikus Szakmai Ipartestület Életműdíj kitüntetés az évtizedeken át folytatott kiemelkedő munkájáért.

* 2007. november 11.

A Természetgyógyászatért Díjat adományozzák, a Gyógyászatért és Egészség Megőrzéséért végzett több évtizedes kimagasló munkájáért

* 1984. Ilcsi Szépítő Füvek Kft.

Fiával Molnár Ferenccel, megalakítja az Ilcsi Szépítő Füvek GMK-t. A cég napjainkban, 30 főt foglalkoztat és 140 féle professzionális natúrkozmetikumot készít kozmetikusok részére, gyógynövényekből, zöldségekből, gyümölcsökből.

Az Ilcsi Szépítőfüvek termékeit Magyarországon a Hair-Line Kft. forgalmazza.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security