Kontyok bűvöletében (Farrux Shamuratov interjú)

Szerző: | 2013.11.25.

Farrux Shamuratov nemzetközi fodrászmester, stylist, sminkes, tréner, számos frizurakollekció tervezője, többszörös bajnok és győztes több mint száz nemzetközi versenyen és bajnokságon.

Trénerként a világ minden pontján dolgozik, mégis kedvence a szentpétervári oktatóstúdió, ahol két szalontrénerünk, Némethné Ildikó és Antal Judit is járt nála.

A 33 éves fodrászmester a hullámkészítés mestere, aki nem átall a fodrászati tradíciókkal szembemenni és újat alkotni.

Munkáin látszik, hogy hosszú ideje tanulmányozza a hajat és annak tulajdonságait a tökéletes munka érdekében.

Az orosz fiatalemberrel pályája kezdetéről, a modern technikákról és a kreatív megközelítésről beszélgettünk.

– Mikor határoztad el, hogy fodrász leszel?

– Talán nehéz elhinni, de már tizenkét éves korom óta dolgozom ebben a gyönyörű szakmában, amit édesanyám és unokatestvérem mellett tanultam meg. Így elkerülhetetlenül ez lett életem szakmája, elkezdtem a gyakorolást és tanulást.

– Hol és kitől tanultad meg a fodrászat alapjait?

– Hálás vagyok a sorsnak, mert nagyon változatos és tapasztalt tanároktól tanulhattam. Sokat tanultam különböző helyeken, különböző mesterektől. Úgy gondolom mégis, hogy a legnagyobb tanárunk a „lelkünk”, ami állandóan ösztönöz és hajt bennünket, hogy tovább fejlődjünk, és új dolgokat csináljunk.

– Vannak példaképeid?

– Persze, van néhány, de nem csak a mi szakmánkban. Az utóbbi időben nagyon sok keményen dolgozó emberrel találkoztam, akik igazi példaként állnak előttem.

– Miből nyered az inspirációt munkádban? Majd aztán hogyan ülteted át a mindennapokba?

– Hogyan találjuk meg az új utakat? Milyen lépései vannak az alkotási folyamatnak? Én az ihletet szinte mindenben, például a zenében, az időjárásban és az építészetben is meglátom, megérzem. Az életedben, ha igazán érzékenyen és figyelmes élsz, akkor képes vagy arra, hogy meglásd az újdonságokat, az új módszereket. És hogy ez hogyan ültethető át a munkába? Ez egy elég nehéz feladat. Mert ha bejön hozzád egy vendég az elképzelésével, meg kell ismerned őt, megértened a szubkultúrát, ahová tartozik. Rá kell érezned arra, ő milyen típusú ember, közben figyelembe kell venned az alakját és az arcát is. Sok alapvetést kell figyelembe venni egy-egy igény teljesítésekor, hogy a végén összeálljon a tökéletes kép.

– Hogyan éled meg a sikert, az elismerést, ami téged körülvesz?

– Még csak az elején járunk, rengeteg a tennivaló. Élvezem a szemináriumokat, jó dolog ennyi klassz emberrel együtt dolgozni. Gyakran járok Perugia-ban, ahol olasz fodrászoknak tartok képzéseket. Az olasz fodrászok nagyon kreatívak, nagyon sok inspirációt kapok tőlük. Én is többet szeretnék adni, ezért továbbképzéseimen nem csak azt mutatom meg, milyen hajat tudunk elkészíteni és azt hogyan, hanem az egész összképet nézzük, és ahhoz készítjük el a hajat. Mindenkinek megvan a maga stílusa és ez jó. Én pedig azt próbálom megmutatni, hogy a frizurakészítésben nincsenek határok, sokkal többre vagyunk képesek, mint amit hiszünk. Nekem megvan a saját technikám és filozófiám, aminek segítségével megalkotok egy teljes képet. Persze vannak bizonyos korlátok, amik mentén haladnunk kell: egyéniség, arcforma, stílus, ruha mérete… stb.

– Milyen céljaid vannak a fodrászatban?

– A legfőbb célja a fodrásznak az, hogy a világot szebbé tegye. Viszont ami engem illet, emellett van egy konkrétabb tervem: szeretnék építeni egy saját profi csapatot, egy saját hálózatot, amiben a szakemberek tőlem tanulnak és ezen az úton haladnak.

– Patrick Cameron az egyik legjobb alkalmi frizurákat készítő fodrásznak számít. Mi különbözteti meg munkátokat?

– Patrick Cameron egy klasszis. Mindenki szereti a munkáját, beleértve engem is. A különbség kettőnk között talán az, hogy én bátrabban alkalmazom a modern technikákat és a kreatív megközelítést.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security