Fokozott nyári hajvédelem!

Szerző: | 2015.07.16.

Nem tudom más hogy van vele, én néha abban a tévhitben ringatom magam, hogy tudom valamiről, hogy micsoda, aztán rájövök, hogy mégsem. Ilyen az UV is, mindenki tudja, hogy valami ártalmas, ami ellen védekezni kell, de hogy pontosan miről van szó? Kezdjük az elejéről, tudományosan!

Molnár Joli

bemutatófodrász, Hair-Line Kft.

Az UV sugárzás akárcsak a bőrünket, a hajkoronánkat is éri. A vizes haj még erőteljesebben érzékeny az erős sugárzásra, ami nem csak a hajszálakat, de a hajhagymákat is károsíthatja! Fodrász szakemberként nem árt tisztában lenned a tényekkel és vendégeidet is tájékoztatni a megfelelő hajápolásról.

Az UV más néven ibolyántúli, vagy ultraibolya a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú elektromos sugárzás. Azért ultraibolya, mert a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény ibolya (viola) színű.

1801-ben fedezte fel Wilhelm Ritter, miközben a napfény sötétítő hatásának sebességét szerette volna mérhetővé tenni. Papírcsíkokat vont be ezüst-kloriddal, és egy sötét szobában mérte az időt, hogy különböző színek hatására milyen gyorsan színeződik meg a papír. Azt tapasztalta, hogy a vörös szín alig sötétítette meg a papírt, a lila viszont rövid idő alatt feketére színezte annak ellenére, hogy nem érte látható fény. Rájött, hogy ott még valamilyen sugárzásnak lennie kell. Először “kémia-sugár”-nak nevezte el, ezzel hangsúlyozva kémiai reakcióképességét.

Érdekesség, hogy bár az emberi szem nem érzékeli, néhány állat, például a hüllők, a rovarok és a madarak látják!

Három ultraibolya sugárzást különböztetünk meg:

UV-A SUGÁRZÁS

A föld felszínére eső sugárzás legnagyobb része. Károsítja a bőrt, előidézi az öregedést, roncsolja a bőrben lévő A vitamint, bőrrákot okozhat.

UV-B SUGÁRZÁS

Nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Szükségünk van rá a D-vitamin beépülése, az egészséges csontozat miatt, de bőrrákot okozhat és a szemet is károsíthatja. Az UV-B okozza a barnulást, ami egyfajta védekezési reakció, a bőrünkben lévő melanin az ártalmas sugárzást ártalmatlan hővé alakítja. Természetesen van az a mennyiség, amivel a melaninok sem képesek versenyre kelni.

UV-C SUGÁRZÁS

Teljesen elnyeli a légkör.

Gondoljuk át, mi az, ami ebből minket, fodrászokat érint?

Mindnyájan éltető energiaként éljük meg a napsütést és nekem személy szerint nagyon nehéz elhinnem, hogy ártalmunkra lehet. Mégis így van!

A civilizációs ártalmak egyre nagyobb területeken hoztak létre ózonlyukakat a légkörben, így már nincs védelem, bőrünk közvetlenül ki van téve az erős sugárzásnak. Ez alól a fejbőr sem kivétel. Nyaraláskor a fejbőrünket éppúgy érdemes magas fényvédő faktorú balzsammal bekenni, mint testünk más részeit naptejjel, legalábbis a homlok vonalánál és a fejtetőn, ahol éri a nap. Nagyon komoly égési sérüléseket lehet beszerezni, ami a hajhagymák pusztulásához is vezethet.

 

A nagyobb cégek külön termékcsaládokat ajánlanak a nyári hónapokra, amelyekben minden hajhosszúságra és hajtípusra találhatók ápoló és befejező termékek egyaránt.
Az erős napsugárzás kivilágosítja a természetes és festett haj színét, a magas hőmérséklet égeti és ezáltal szárítja, roncsolja a hajszálat.
Balzsamot mindig kell használni, de ezekben a hónapokban különösen figyelni kell a hajápolásra.

A mai modern, prémium kategóriás festékek eleve UV védőfaktorral készülnek, akárcsak a samponok, balzsamok, hajvég ápoló olajak, spray-k.

Állítsuk össze vendégeinknek a hajuknak megfelelő csomagot. Nincs annál nagyobb dicsőség egy fodrász számára, amikor nyaralás után is élénk, fényes, egészséges hajjal tér vissza a vendég!

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security