Műszaki termékeink karbantartása

Szerző: | 2013.06.07.

Besenyői Ákos szerviz szakember immáron 20 éve dolgozik cégünkkel. Mikor a fodrászok elektromos készülékeiket karbantartásra, javításra beküldik hozzánk, akkor azok sok esetben Ákoshoz kerülnek. Ezalatt a hosszú idő alatt volt ideje megtapasztalni, mik a leggyakoribb hibák, amik könnyedén elkerülhetőek lehettek volna. A szakember most néhány egyszerű, otthon is elvégezhető karbantartási technikát oszt meg velünk, és a szükséges karbantartási igényre hívja fel a figyelmet, éppen azért, hogy műszaki termékeink élettartama meghosszabbítható legyen, és ne kelljen azokat akár több hétre is nélkülözni a munkában.

Hajszárítók

Talán a legfontosabb gép a hajszárító. Főbb alkotóelemei: fűtőtest, motor, kapcsoló elemek, illetve a ház a levegőszűrővel. Ezeket a gépeket a fejlesztések során hosszú időn át történő tesztelésnek teszik ki. Mindenre kiterjedően mozgatják, forgatják, rázzák a gépet működés közben. A munkafolyamatok során történő mozgásokat a motor, illetve a fűtőtest rugalmas rögzítésével a gépházban „elnyeletik”. Amire viszont nincs semmilyen védelem, az a menet közbeni odaütés, illetve leejtés. Általában ezt már nem szokták „túlélni” a gépek. A legfontosabb ok, ami a hajszárítók meghibásodásához vezet, az, hogy a forró levegővel teli gépet, amiben a fűtőtest majdnem vörösen izzik, a szárítás befejeztével egyszerűen kikapcsolják. Ez fokozott gondot jelent szűkítő használatakor. Nagyon sokat növel a fűtőtest élettartamán, ha kikapcsoláskor néhány másodpercig nyomva tartjuk a hideg levegő gombot. Ekkor ugyanis a felgyülemlett forró levegőt lehűtjük és a fűtőtest nem a felizzított állapotában “ütődik” a készülékházban.>

Szűrők telítettsége

A másik ok ami a meghibásodásokat okozza, az a mechanikus szűrők telítettsége, illetve hiánya. Ahhoz, hogy a hajszárító megfelelő mennyiségű meleg levegőt tudjon kifújni magából, ugyanannyi hideget is kell beszívnia. Egyértelműen látszik, hogyha a szűrő tele van hajjal, porral, ami egy filcréteget képez a szűrő felületén, akkor a motor nem tud elég levegőt szállítani a fűtőtest számára, ami ennek következtében túlmelegszik és elég. Ugyan ez a probléma vezet a motorok leégéséhez is, mivel a motorok saját magukat hűtik működés közben. A hajszárítókat soha ne használjuk szűrő nélkül, mert a motor tengelyére rátekeredő hajszálak a motort lefékezik, illetve megállítják, és ennek hatására a forró levegő nem tud távozni a gépből, a fűtőtestre rátekeredő haj elkezd égni, és a fűtőtest is általában károsodik, elég, megszakad!

Kábeltörés

Rendszeresen felmerülő probléma a kábeltörés. Ez a hiba azért következik be, mert a gép hálózati kábelét rátekerik a hajszárítóra. Szerencsésebb esetben csak megszakad a vezeték, több esetben nagy durranással zárlatot okoz, illetve kilángol a „törésgátló” mellett. A kábelt a gép mellett összehajtva tároljuk. Ne tekerjük a gépre a hálózati kábelt! Célszerű a hajszárítókat 3-4 havonta egy teljes, mindenre kiterjedő tisztításra a szakszervizbe elküldeni.

Klimazonok

A klimazonok használata közben ügyelni kell a fokozott égésveszélyre. Kvarc csövekhez semmilyen körülmények között ne érjünk, még kikapcsolt állapotban se. Az ujjunkon levő zsír ráég a csőre és a felizzás során beleég a cső felületébe és annak megpattanását okozhatja. A csöveket semmilyen vegyszerrel tisztítani nem kell. Ha hajszálakat vagy port látunk a védő hálón, azt puhaszőrű ecsettel távolítsuk el úgy, hogy a csövet lehetőleg ne érintsük.

Gőzbúra

A gőzbúrák használata során arra kell ügyelni, hogy soha ne kapcsoljuk be őket víz nélkül. Ha bekapcsolás után 3-4 perccel nem tapasztalunk gőzképződést, akkor a búra tartálya valószínűleg üres.

Elektromos termékeknél mindennemű tisztítást csak a hálózati dugaljból való kihúzás után végezzünk!

Hajvágógépek

Több típus került forgalomba. Van közöttük csak hálózatról működő és van több olyan típus, ami akkumulátoros. Ami mindegyiknél a legfontosabb, az a fej. Ezek a fejek a professzionális hajvágógépeken Solingeni acélból készülnek és élüket speciális köszörülés technikával alakítják ki. A fejek élettartamát nagyban megnöveli a rendszeres tisztítás és olajozás. Vannak cserélhető fejjel rendelkező típusok. Ezek feje általában könnyen szétszedhető. A nem cserélhető fejű hajvágók fejét csak szervizeléskor kell leszerelni a gépről. A fejeket heti két-három alkalommal kell megtisztítani, illetve a tisztítás után pár csepp finom műszerolajjal megolajozni.

Étolaj, zsír, WD 40, motorolaj használata tilos!

A levágott hajszál a két vágóél közé kerülve, mint egy finom reszelő, a kések mozgása során kikoptatja a vágóélek egymáshoz köszörült felületét. Ekkor kezdjük azt tapasztalni, hogy a gép nem úgy vág, ahogy azt megszoktuk. Ezen segít az olajozás. A két vágófelület közé kerülő olaj filmréteg összefogja és kitolja a vágófejről a közékerülő hajszálakat és ezzel biztosítja a vágóélek teljes felületen történő egymáshoz simulását. A vágóélek házilagos köszörülésével ne próbálkozzunk, soha nem lesz olyan, mint az eredeti felület.

Akkumulátoros gépeknél időnként célszerű a gépeket lemeríteni és nem állandóan a töltőn hagyni, mert ezzel meghosszabbíthatjuk az akkumulátorok élettartamát.

Hajsimítók, hajsütővasak

Tartsuk mindig tisztán a hajjal érintkező felületeket és lehetőleg ne legyen egész nap a készülék bedugva a hálózatba.

Ollók

Ollók karbantartása szintén a hozzájuk adott olaj rendszeres használatával történik. Az ollók drága eszközök, nagyon vigyázzunk, nehogy leessenek, vendég kezébe soha ne kerüljenek.

Csak szakszervizben javíttassunk!

A gépek, ollók szervizelését minden esetben csak szakemberrel, a cég szakszervizében végeztessük. Itt rendelkezésre áll a készülékek javításához szükséges gyári alkatrész. Kontárkodás, nem a gyári alkatrészek beépítése balesetveszélyes és mindig több feladatot jelent az eredeti működőképesség visszaállítása. Amennyiben a fent leírtakat betartjuk, sokat növelhetünk eszközeink élettartamán.
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security