Ősz haj festése

Szerző: | 2015.07.29.

Az élet egyik kegyetlen igazsága, hogy a „tisztes, őszes halánték”, ahogy a 30-as évek népszerű slágere is mondja, a férfiakat sármossá, éretté, vonzóvá és szexissé teszi, míg a hölgyeknél első jele a múló időnek.

Mi nők, az első szálak megjelenését kisebbfajta sokként éljük át és gyorsan számba vesszük a lehetőségeket, hogy minél tovább megőrizzük fiatalságunk látszatát. (Sokan beletörődnek az ősz hajszálak uralmába, de ez elég veszélyes, mert 16-17 éves kor után a természetes haj fényessége a leggondosabb ápolás mellett is eltűnik, ezen az összképen a szürkés szálak tovább rontanak, az eredmény pedig a fénytelen, kopottas egérszürke!)

Az őszülés minden kétséget kizáró okát még nem sikerült megtalálni, a sok teória közül az a legelfogadottabb, hogy a hajhagyma nem termel több, a haj színét adó melanint és a haj szerkezetébe pigmentek helyett légbuborékok kerülnek. Előidézheti betegség, például a pajzsmirigy alul- illetve túlműködése, vérszegénység, B-vitamin hiány, illetve lelki megrázkódtatás, stressz. (Városi legendák szólnak az egy éjszaka alatt megőszült emberekről, de ezt semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolja. Viszont mindenkinek van olyan ismerőse, akinek a „rokona tanítónőjének a barátnője hallott valakiről, akinek a testvére szomszédja” ismert egy órák alatt megőszült embert!)

Tudományosan igazolt tény, hogy napjainkban egyre fiatalabb korban kezdünk őszülni, valószínűleg a folyamatosan növekvő stressz játszik ebben főszerepet. 20-30 évvel ezelőtt az első szálak 35-50 év között jelentek meg, ma nem ritka huszonévesen sem. Természetes hát a pánik! De szükségtelen! Legalább ezen ne stresszeljük magunkat, hiszen manapság már rengeteg lehetőség közül választhatunk!

Vegyük számba a lehetőségeket! Amíg csak pár ősz hajszál keseríti napjaikat, a sötét alapszínű vendégek használhatnak tartós színezőt, amely fényessé teszi a hajukat, a világos alapszínűek pedig pár tincs melírral fedhetik el a nem kívánatos őszülést.

Sajnos, ha az őszülési folyamat megindul, nem állítható meg (B-vitamin szedésével lelassítható) és egyre több szürke szálat fedezhetünk fel. Ráadásul az őszülés ritkán egyenletes, a halántéknál és a homlok feletti részen a legerősebb, vagyis ott látszik a legjobban.

Ősz haj szőkére festése

Ha az alapszín világos (6-10 között), gyönyörűen vissza tudjuk festeni az eredeti hajszínt. Minél világosabb a kívánt szín, annál nehezebb a feladat, hiszen a világos szőke festékek úgynevezett szívószínek, viszonylag kicsi a fedőképességük. Napjainkban azonban a legtöbb cégnek van ősz haj fedő sorozata, amivel elérhetjük az egységes, világos hatást. Ezenkívül, különlegesen makacs ősz hajnál alkalmazhatunk pigmentálást, ami azt jelenti, hogy a hajból kifogyott melanin helyett mesterséges pigmenteket juttatunk a hajba és ezekhez a pigmentekhez kapcsoljuk a festék molekuláit.

Ősz haj vörösre festése

Ez már bonyolultabb probléma. A vörös hajú vendégek rendszerint nagyon élénk, erőteljes színeket szeretnének, amik néha sajnos elég üveges hatásúak az ősz hajon. Ősz hajra való meleg alapszínt kell kevernünk a divatszínhez, ezek viszont csökkentik a színintenzitását. 22-es csapdája! De mindenre van megoldás. Az intenzív vörös sorozatokkal, amelyek dupla szín pigmenteket tartalmaznak, és az őszülés mértékének megfelelően adagolt alapszínnel garantált az eredmény! Ez azt jelenti, hogy ha az ősz haj mértéke pl. 50%, akkor a festékkeverék 50%-a az alap és 50%-a divatszín.

Ősz haj barnára vagy feketére festése

Viszonylag egyszerű metódus, hiszen a sötét színek fedőképessége igen nagy, ráadásul hideg-meleg variációban léteznek.

Hamvas és arany árnyalatban is tökéletes a fedés.
De itt van némi veszély!

A kor előrehaladtával az erősebb sötét színek markánssá, nyúzottá teszik az arcot, elmélyítik a ráncokat. Ha fiatalon fekete hajjal Hófehérkék voltunk, 40 felett fekete hajjal mi leszünk a Gonosz Boszi! Célszerű lágyítani a színen, finom, világosabb barnás, vagy vöröses tónussal melírozni, föld színeket használni.

(Melírozni nem csak világos szőkével lehet!)

Amit otthon nem lehet

Az ősz haj festése nem egyszerű feladat, az egységes hajszín létrehozása igényel néha egy kis fejtörést, mivel az őszülés mértéke eltérő lehet a fej különböző pontjain. A fodrászüzletben sokszor két különböző festékkeveréket használunk, eltérő hidrogénperoxid koncentrációval, vagy eltérő arányokkal dolgozunk, esetleg csökkentjük, vagy növeljük a hatóidőt. Gyakran teszünk a hajba finom, harmonizáló világos melírt, mert így kevésbé látványos a lenövés. Ne legyenek túl erős kontrasztok, mert azok inkább felhívják a figyelmet arra, amit palástolni szeretnénk.

Az ősz haj nehezen kezelhető, sokszor sprőd, száraz, vagy a másik véglet, amikor a kor előrehaladtával egyre vékonyabb szálú, selymes. Mindkét esetben legyünk körültekintők, mert a vegyszerekre sok ősz haj érzékeny, mindig a lehető legkíméletesebb festéket használjuk és ne feledkezzünk meg az ápoló termékekről!

Az arcunk körül egy jól megválasztott szín éveket fiatalíthat rajtunk!
Molnár Joli

bemutatófodrász, Hair-Line Kft.

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security